Sour Ales. Ένα νέο trend στην αγορά μπύρας;
Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη υπάρχει μια στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τις Sour Ales ή αλλιώς «ξινές» ή «ξινισμένες» μπίρες.
Ακούγοντας όμως τον όρο ξινές ή ξινισμένες μπίρες σίγουρα δεν μας έρχονται ωραία πράγματα στο μυαλό! Τι είναι τελικά όμως οι Sour Ales;
Οι sour ales είναι μπίρες , οι οποίες έχουν φτιαχτεί επίτηδες έτσι ώστε να έχουν ξινό και/ή στυφό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Βέλγικες Lambic, Gueuze και Flanders Red Ale.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον καιρό πριν γίνει η εμπορική εφαρμογή των καθαρών μητρικών καλλιεργειών για ζυθοποίηση, σχεδόν όλες οι μπίρες ήταν ξινισμένες σε κάποιο βαθμό. Στην εποχή μας τώρα, ενώ ο συνηθισμένος τρόπος ζυθοποίησης απαιτεί ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον, στις ξινές μπίρες γίνεται το αντίθετο. Ηθελημένα ο ζυθοποιός αφήνει το γλεύκος να έρθει σε επαφή με άγριες ζύμες ή βακτήρια ή προσθέτει καλλιέργεια αυτών των μικροοργανισμών μαζί με/ή χωρίς την κανονική μαγιά ζυθοποίησης.
Παραδοσιακά στο Βέλγιο το γλεύκος αφήνεται να κρυώσει σε πλατιές ρηχές δεξαμενές που είναι ανοιχτές (Coolship) ερχόμενο σε επαφή με τους μικροοργανισμούς του αέρα του ζυθοποιείου. Εκεί «αρπάζει» τα μικρόβια που θα ξινίσουν την μπίρα. Εναλλακτικά το γλεύκος μπαίνει σε ξύλινα βαρέλια και εκεί αποκτά τους μικροοργανισμούς που θα ξινίσουν την μπίρα απο την μικροβιακή χλωρίδα του βαρελιού σε συνδυασμό με την εισροή του ατμοσφαιρικού αέρα μέσα στο βαρέλι.
Ποιοι μικροοργανισμοί είναι όμως υπεύθυνοι για την δημιουργία των sour ales;
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ