Βρετανία: Πονάτε; Πιείτε μπύρα

Written by Beer Fabrica on May 10, 2017

Ένα λίτρο μπύρας είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου από την παρακεταμόλη (ουσία που περιέχεται σε πολλά επώνυμα αναλγητικά δισκία), μειώνοντας κατά 25% την ένταση του, σύμφωνα με νέα έρευνα πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως περιεκτικότητα 0,08% αλκοόλ στο αίμα συνοδεύεται από σημαντική ενίσχυση της αντοχής μας στον πόνο. Τα αποτελέσματα εξηγούν τον στατιστικό συσχετισμό των φαινομένων κατάχρησης του αλκοόλ από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, σχολιάζουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν συνδυασμό 18 ερευνών στις οποίες εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 400 ασθενείς με χρόνια προβλήματα πόνου και δημοσιεύτηκαν στο Journal of Pain. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συγκριτικά τεστ αντοχής στον πόνο πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Το οινόπνευμα μπορεί να συγκριθεί με τα οπιοειδή φάρμακα όπως η κωδεΐνη, με πιο ισχυρή επίδραση από την παρακεταμόλη», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, του Πανεπιστημίο του Γκρίνουιτς του Λονδίνου.

«Αν με βάση τα πρόσφατα ευρήματα δημιουργήσουμε ένα νέο φάρμακο χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες όσων κυκλοφορούν, τότε θα έχουμε στα χέρια μας κάτι καλύτερο από όσα διαθέτουμε μέχρι στιγμής».

Μιλώντας στο skai.gr, η δρ. Στέλλα Τσερμεντσέλη, επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, υπογραμμίζει πως προς το παρόν δεν σαφές εάν το αλκοόλ μειώνει την αίσθηση του πόνου επειδή επηρεάζει τους υποδοχείς του εγκεφάλου «ή επειδή μειώνει το άγχος και μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος».

«Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας δε σημαίνουν ότι το αλκοόλ είναι καλό για εμάς», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη άλλωστε είναι και η γνώμη της διευθύντριας του αρμόδιου τμήματος του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, Ροσάνα Ο’ Κόνορ που προειδοποιεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί περισσότερα προβλήματα σε βάθος χρόνου. «Είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε τον παθολόγο σας», συμβουλεύει η Ο’ Κόνορ.

Πηγή: Skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...